Onderwijs
Ons onderwijs
Algemeen
Stichting Fluvium heeft in haar nieuwe beleidsplan, het Fluviumkompas, de koers bepaald voor de komende vier jaren ( 2020-2024).
Alle scholen van stichting Fluvium streven ernaar om aan het einde van 2024 de basiskwaliteit op orde te hebben: de resultaten op de kerngebieden lezen, rekenen en spelling sluiten aan bij de doelstellingen van de overheid.
Om dit te bereiken dragen wij zorg voor goed onderwijs, goed opgeleide medewerkers, een professionele cultuur, samenwerking met ouders en goede contacten met externen.
Voor ons zijn de begrippen socialisatie, persoonsvorming en kwalificatie centrale items.
Want om jezelf te kunnen worden, is kennis (kwalificatie) een belangrijke voorwaarde. Kennis van jezelf (persoonsvorming) in relatie tot de ander(socialisatie) is daarbij onmisbaar.
Leerlingenzorg, als extra ondersteuning nodig is.
De zorg aan onze leerlingen betreft de totale ontwikkeling: lichamelijk, cognitief (verstandelijk), en sociaal/emotioneel. Wij zetten hierbij sterk in op de verbinding tussen school en thuis en hechten grote waarde aan een goede relatie met ouders.
Hierbij proberen wij al onze leerlingen precies dat aan te bieden dat hen verder helpt. Dat doen wij in ons werken in onze units en daarbuiten. Hieronder beschrijven wij hoe wij dat doen en met welke mensen.
De groepsleerkrachten in de groep dragen zorg voor:
- observatie en toetsen;
- analyse van de toetsen, van registratielijsten en signaleringslijsten;
- overleg met de zorgcoördinator (Interne begeleider);
- informeren van ouders en afspraken bespreken;
- maken, uitvoeren en bespreken met ouders en leerling van een plan van aanpak;
- inbrengen van zorg in een interne consultatie met de zorgcoördinator;
- overleg met externe instanties;
- verstrekken van schriftelijke informatie aan instanties.
De zorgcoördinator / Interne Begeleider (IB)
De Interne Begeleider is verantwoordelijk voor de zorg aan de leerlingen.
De IB-er helpt de leerkrachten op de school bij het bieden van de juiste ondersteuning aan leerlingen en weet veel over leer- en gedragsproblemen.
De belangrijkste taken van de zorgcoördinator zijn:
- het samen met de leerkracht en de ouders bekijken welke hulp gewenst, c.q. noodzakelijk is,
- het begeleiden van leerkrachten;
- bewaken van de continuïteit van de leerlingenzorg;
- bewaken van de continuïteit in het contact met de ouders;
- contacten onderhouden met hulpinstanties als GGD, Maatschappelijk Werk, Ondersteuningsteam Samenwerkingsverband BePO, Centrum Jeugd en Gezin, logopedie etc.
Op OBS De Rietschoof hebben wij één dag per week de beschikking over een IB-er.
Remedial Teaching (RT)
De RT is gericht op de individuele leerlingen die meer hulp nodig hebben.
Deze ondersteuning wordt meestal tijdens de gewone lessen gegeven, waarbij de kinderen voor wie dit nodig is door de RT-er apart worden genomen. In de meeste gevallen gaat het om extra hulp bij taal of rekenen, maar ook sociaal-emotionele problemen kunnen een obstakel zijn om tot leren te komen.
Als er leerlingen zijn met eenzelfde ondersteuningsbehoefte, kan het voorkomen dat er in kleine groepjes wordt gewerkt.
De RT wordt gegeven door een leerkracht of een leerkrachtondersteuner.
Andere deskundigen
Extra ondersteuning zal niet altijd voldoende zijn om de leerlingen met een grote ondersteuningsbehoefte binnen de school het juiste aanbod te geven. Als het nodig is betrekt de school specialistische deskundigheid van buiten de school.
Hier kan het gaan om orthopedagogen, psychologen, logopedisten, schoolmaatschappelijk werk, GGD, jeugdzorg etc. Wij sturen aan op een goede en open samenwerking met deze instanties en nemen ouders in alle stappen mee.
Als de leerling wat meer kan
Leerlingen die met groot gemak door de leerstof heengaan (een ontwikkelingsvoorsprong hebben), hebben meer of andere uitdaging nodig buiten het reguliere aanbod. Getalenteerde leerlingen vallen daarmee ook onder de groep leerlingen met een grotere ondersteuningsbehoefte.
Voor deze leerlingen bieden wij, buiten het reguliere programma, extra uitdaging in onze plusklas.