Eigenaarschap
Eigenaarschap
Leerlingen worden eigenaar van hun eigen leerproces, om dit te bereiken hebben wij oog voor het aanleren van:
- zelf keuzes maken (leerlingen denken mee in het opstellen van hun persoonlijke leerdoelen);
- het bepalen van persoonlijke leerdoelen (waar moet ik vooral aan werken om te groeien);
- omgaan met regels (begrijpen waarom regels belangrijk zijn);
- evalueren van het leerproces (leren van wat goed ging en wat niet goed is gegaan);
- bewustzijn van verantwoordelijkheid (leerlingen beseffen dat eigen inzet telt).
Onze leerkrachten en ondersteuners dragen op hun beurt bij door zorg te dragen voor betrokkenheid van de leerling en bieden onderwijs dat betekenis heeft voor de leerling.
Zij voeren individuele kindgesprekken en zorgen ervoor dat alle leerlingen gehoord, gezien en gewaardeerd worden. Zij laten de leerlingen zien wat zij geleerd hebben en wat hun volgende stap kan zijn. Initiatief van leerlingen wordt aangemoedigd. Daarbij vinden wij een goede relatie tussen leerkracht en leerling erg belangrijk.
Om deze manier van werken te borgen voeren wij deze kindgesprekken minstens twee keer per jaar. ( Aanvang van het schooljaar en na de M-toetsen in februari.) In dit gesprek bespreekt de leerkracht met het kind wat er nodig is om optimaal tot leren te kunnen komen. Zij stellen samen doelen op waaraan de komende periode wordt gewerkt.
Het kindgesprek wordt opgevolgd door een oudergesprek waarin de doelstellingen met de ouders worden gedeeld en de thuis- en schoolsituatie op elkaar worden afgestemd.
De doelen die met de leerlingen zijn opgesteld worden onderhouden door middel van individuele gesprekjes die dagelijks, wekelijks en/of maandelijks worden gevoerd. Al naar de behoefte van de leerling. Hiermee wordt het coachende aspect in de taak van leerkrachten steeds belangrijker.